#8. Voor de Egypteliefhebbers

Vorige week vrijdag was het tijd voor de boekpresentatie van Shirareta Sekai 2 – de keuze van Amar. Samen met Cocky van Dijk en J. Sharpe heb ik toen drie kwartier lang kunnen praten over mijn tweede kindje en over mijn studie die voor deze serie zo invloedrijk is geweest. Boek 2 is in dat opzicht alleen wel een beetje anders dan boek 1.

Zoals inmiddels wel merkbaar is door de hiërogliefen op de kaft van deel 2, is Japan niet meer de enige belangrijke inspiratiebron. In boek 2 neem ik jullie mee naar een nieuw deel van de wereld, geïnspireerd door niets minder dan het oude Egypte!

Ik had hier eerder al naar gehint via mijn character reveal-filmpje van vorig jaar, waarin jullie kennis konden maken met het personage Nefertari (vernoemd naar de eerste vrouw van Ramses II).

Nefertari

Zelf houd ik immens veel van het oude Egypte (een liefde die ik heb meegekregen van mijn oudere zus) en wat is dit onverwachts een bijzondere maand voor Egypteliefhebbers!

De Gouden Parade

Precies een week geleden, op zaterdag 3 april, was een buitengewoon evenement: de Gouden Parade. In Caïro werden 22 mummies van grootse heersers uit de periode van het nieuwe koninkrijk, zoals Hatsjepsoet, Amenhotep III, Seti I, Ramses II en meer, getransporteerd naar hun nieuwe onderkomen: het Nationaal Museum van Egyptische beschaving. Wat was het gaaf om te zien!

Ik vond het persoonlijk ook speciaal omdat mijn profielwerkstuk op de middelbare school ging over Hatsjepsoet (en hoe zij haar positie als farao legitimeerde) en Ramses II en zijn tijdsperiode stonden centraal in het onderzoek voor mijn tweede boek.

Samen met mijn moeder heb ik de parade via YouTube live gekeken en we vonden beiden dat het een bijzonder indrukwekkend en eerbiedig evenement was! Caïro had alles uit de kast gehaald voor deze parade en de heersers zouden het ongetwijfeld fantastisch hebben gevonden dat er speciaal voor hen zoiets groots werd georganiseerd, dat zelfs internationaal werd uitgezonden. Zoals de oude Egyptenaren zelf geloofden, zolang je naam wordt uitgesproken, leef je voort. Dat zit met deze heersers wel goed 😉

De stad van Amenhotep III

Maar daar hield het niet op; niet eens een week na de Gouden Parade – waarin Amenhotep III en zijn vrouw Teje ook werden vervoerd – werd de belangrijkste ontdekking sinds de tombe van Toetanchamon aangekondigd! Egyptoloog Zahi Hawass (die ook in bijna elke documentaire over het oude Egypte zit) maakte de ontdekking nabij Luxor donderdag bekend. De ‘verloren gouden stad van Luxor’ is gebouwd tijdens de heerschappij van Amenhotep III (de vader van Achnaton en grootvader van Toetanchamon) tussen ongeveer 1386 en 1353 v. Chr.

De stad werd september vorig jaar voor het eerst aangetroffen en ze hebben inmiddels al aardig wat opgegraven. De toestand van de stad is verbazingwekkend, de muren zijn bijna volledig intact en de kamers zijn gevuld met spullen voor het dagelijks leven, zoals sieraden en potten. Daarbij kan de functie van bepaalde gebouwen worden herkend. Zo is er onder andere al een bakkerij ontdekt. Men verwacht hier ook ongeschonden tombes op te graven.

Wie weet, misschien schuilen er in deze maand nog meer gouden verrassingen 😉

Bronnen:

  1. BBC. “’Lost golden city’ found in Egypt reveals lives of ancient pharaohs.” Accessed on April 10, 2021. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-56686448.
  2. National Geographic. “’Lost golden city of Luxor’ discovered by archaeologists in Egypt.” Accessed on April 10, 2021. https://www.nationalgeographic.com/history/article/lost-golden-city-luxor-discovered-archaeologists-egypt.
  3. Nu.nl. “Faraostad gevonden bij Luxor: ‘Grootste ontdekking sinds graf Toetanchamon’.” Accessed on April 10, 2021. https://www.nu.nl/opmerkelijk/6126676/faraostad-gevonden-bij-luxor-grootste-ontdekking-sinds-graf-toetanchamon.html.
  4. Experience Egypt. “Experience Egypt Live Stream | The Pharaohs’ Golden Parade.” YouTube. Accessed on April 3, 2021. https://www.youtube.com/watch?v=bnlXW7KZl0c&ab_channel=ExperienceEgypt.

Geef een reactie

nl_NLNederlands

Ontdek meer van Kirsten Groot

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Verder lezen

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close