Yomi: de Japanse mythe van de onderwereld

In de wereld van Shirareta Sekai zijn er verschillende elfen- en mensengoden, maar er is één godheid die de twee rassen delen: de godin van de Onderwereld, Yomi. In de boekenreeks speelt zij een grote rol door Kazuto’s ontmoeting met haar. Maar waar komt ze vandaan?

Tekening Yomi, het personage geïnspireerd door Izanami
Tekening van Yomi

De Onderwereld – ofwel Yomi no kuni 黄泉の国 – werd voor het eerst genoemd in de Kojiki. Het oudste verslag van de Japanse geschiedenis. In dit werk wordt de oorsprongsmythe van het eilandenrijk uitgelegd.

De mythe

Voordat de wereld vorm had gekregen, ontstonden er zeven generaties kami (‘godheden’) in Takamagahara (‘de Hoge Velden van de Hemelen’, a.k.a. de godenwereld), waarvan de zevende bestond uit twee goden: Izanagi en Izanami. Ze waren broer en zus, maar ook geliefden (zoals wel vaker het geval is in antieke mythen). Zij kregen de taak om de chaotische wereld te ordenen en met een speer roerden ze in de chaos. Toen ze de speer weer optilden, viel een druppel ervan af en vormde een eiland waar Izanagi en Izanami zich op vestigden.

Ze besloten een familie te stichten en Izanami baarde alle eilanden waar Japan uit bestaat. Nu het land geboren was, baarde ze natuurlijke fenomenen zoals de zee, wind, bomen en bergen. Toen ze echter Kagutsuchi, de god van het vuur, baarde, werd zijn vuur haar dood. Izanagi doodde woedend zijn nieuwgeboren zoon en besloot na een lange tijd zijn vrouw terug te halen.

Hij reisde naar de Onderwereld en vond daar zijn vrouw. Hij smeekte haar mee terug te gaan naar het land van de levenden, maar ze zei dat ze dat niet kon doen, omdat ze voedsel van de Onderwereld had gegeten. Toch zou ze proberen met de godheid van het land te praten. Ze liet Izanagi beloven haar niet te volgen. Na een dag wachten, kon Izanagi het echter niet laten en volgde hij haar met een kam als fakkel.

Hij trof Izanami als verrot lijk vol maden aan. Geschrokken vluchtte Izanagi de Onderwereld uit, op de hielen gezeten door het lijk van zijn vrouw en een grote groep krijgers. Hij vocht tegen ze om weg te komen en sloot ze op in het dodenland door een rots voor de ingang te rollen. Izanami schreeuwde dat hij haar had beschaamd en dat ze daarom elke dag duizend levens zou nemen, waarop Izanagi riep dat hij dan elke dag vijftienhonderd nieuwe mensen zou creëren. De twee goden zagen elkaar daarna nooit meer.

De Onderwereld in Shirareta Sekai

Nu het verhaal van Izanagi en Izanami duidelijk is, blijft de vraag: in hoeverre komt dit terug in het boek? Degene die het hebben gelezen, zullen waarschijnlijk al wel een aantal dingen herkennen 😉 Om te beginnen bestaan Izanagi en Izanami niet in Shirareta Sekai, maar de Onderwereld wel. In het boek wordt deze beheerd door de godin Yomi, die haar naam te danken heeft aan de Japanse naam voor de Onderwereld, yomi no kuni, wat te vertalen is als ‘het land van Yomi’. De naam ‘yomi’ wordt geschreven met de karakters voor ‘geel’ en ‘fontein’.

Verder heeft de Yomi van mijn boek elementen van Izanami meegekregen, zoals het onverwachts afgetakelde uiterlijk en het feit dat ze door een rots opgesloten wordt. Daarnaast geldt net als in de mythe de regel dat doden die voedsel van het dodenland hebben gegeten, niet meer weg kunnen (hier is een Japanse term voor: yomotsuhegui 黄泉戸喫). Tot slot is ook de vluchtscène in zekere mate verwerkt in het verhaal.

Heb je interesse in Japanse mythologie, of specifiek deze mythe? Men zegt dat de rots en de ingang van de Onderwereld zich in Izumo bevinden, dus dat is wellicht een leuke plek om te bezoeken als je ooit naar Japan gaat 🙂 Heb je verder vragen of opmerkingen? Laat het me dan vooral weten in de reacties!

Bronnen:
  1. Arakawa Yūji 荒川祐二(2017)Kamiyaku Kojiki 『神訳古事記』Kobunsha光文社
  2. Sarah L. Maguire. “The Story of Izanagi and Izanami: A Japanese Creation Myth.” Owlcation. Accessed on March 23, 2019. 
  3. Shimane. “To the Underworld (Yomi-no-kuni) and Back – Part 1.” Accessed on March 23, 2019. 
  4. Shimane. “To the Underworld (Yomi-no-kuni) and Back – Part 2.” Accessed on March 23, 2019. 

Geef een reactie

nl_NLNederlands
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close