#4. Proofreaders [Dutch]

Saburo spoke many languages: Okokugo, Sunakokugo and sarcasm among them.”

– Heather

Toen ik in mijn blogpost van april een update gaf over boek 2 van Shirareta Sekai, vertelde ik over het editing proces dat zou beginnen met mijn proeflezers. Inmiddels heb ik van drie van de vier (er is laatst onverwachts één bijgekomen) hun feedback gekregen en het bovenstaande citaat laat zien wat voor vermakelijke reacties ik heb gekregen XD

Het leek me daardoor leuk om een blogpost te wijden aan een paar leeservaringen van proeflezers. Ik heb een paar opmerkingen ingekort in verband met spoilers en namen van nieuwe personages die nog niet zijn voorgekomen in boek 1 vervangen met een X (en eventueel een Y). Hopelijk kunnen jullie op deze manier met me mee genieten.

writing-828911_1920

Het belang van proeflezen

Drie van mijn vier proeflezers zijn zelf auteurs – namelijk Heather Bouman, Tycho Scholten en Kim ten Tusscher (jaja, mijn favoriete auteur had aangeboden om proeflezer te zijn dus dat kon ik onmogelijk weigeren 🤩). Omdat ze zelf ervaring hebben met het vak, weten ze goed hoe verhalen op technisch gebied beter kunnen. Ik heb dan ook veel gehad aan hun kritiek!

Kritiek is echter niet de enige waardevolle vorm van feedback. Via de opmerkingen van proeflezers krijg ik ook de leeservaring mee en zo weet ik of de scènes goed overkomen, zoals ik ze had bedoeld.

Gewenste reacties

Om een idee te geven van de mogelijke reacties die mij vertellen of een scène goed overkomt – en dan vooral de emotionele laag ervan – zal ik een paar voorbeelden geven waarbij alle proeflezers eenzelfde soort reactie hadden. Althans, degene die erop reageerden, want niet iedere proeflezer plaatst opmerkingen bij dezelfde scènes.

Ik zal verder geen context geven, om spoilers te voorkomen, maar ik zal wel verduidelijken dat de volgende opmerkingen gericht zijn op dezelfde scène, en dan zelfs dezelfde zin.

Voorbeeld 1:

“Awww cute hahahah”

– Tycho

“Ik geniet echt van de stukjes over hen.”

– Kim

“Ik ga STUK hahahahahahha”

– Heather

En soms maakt een scène hen iets minder blij…

Voorbeeld 2:

“Ooooh, zo zielig.”

– Kim

“Mijn haaaarrtt omg neeeeee T^T”

– Heather

Voorbeeld 3:

“DIT IS ZO WREED”

– Tycho

“NEE OMG NEEEEE NEEE NEEEE IK VROEG ME AL AF WANNEER HET GING KOMEN EN DIT IS TE WREED”

– Heather

Je weet pas echt dat lezers emotioneel geïnvesteerd zijn wanneer ze hun afkeer uiten in Caps Lock XD *sadistisch schrijverslachje*

Gemixte reacties

Proeflezers zijn het niet altijd met elkaar eens zoals in de voorbeelden hierboven. De verschillen in mening of toon van een reactie kunnen bijzonder vermakelijk zijn.

Voorbeeld 4:

Misschien was hij werkelijk sterker dan hij dacht.”

– Boek 2

“JA KAZUTO DAT BEN JE!! 💪💪”

– Tycho

“Dat mag ik hopen, als je denkt dat je zo sterk bent als een a4tje”

– Heather

Bij het volgende voorbeeld is duidelijk te zien dat elke lezer de specifieke zin waar ze op reageren anders heeft gelezen.

Voorbeeld 5:

“Oh, dát zit je dwars HAHAHA <3 omg love you X

– Heather

“Wow die zag ik niet aankomen hahaa”

– Tycho

“Kijk, dat vind ik ook.”

– Kim

Het laatste voorbeeld is mijn persoonlijke favoriet. Het toont perfect hoe meningen kunnen verschillen. De scène waar de lezers op reageren is een hele belangrijke voor het boek aangezien het de introductie bevat van een nieuw sleutelpersonage. De reacties zijn gericht op exact dezelfde zin.

Voorbeeld 6:

“Damn, heftig.”

– Tycho

“Nou zeg.”

– Kim

“HAHAHAHA YAAAASSS, ladies and gentlemen, I present you, X!!!!”

– Heather

Grappig reacties

Proeflezers kunnen erg eng zijn, niet als mensen maar als idee. Terwijl je als auteur wacht op een reactie is iemand ergens jouw verhaal aan het lezen. Een verhaal dat nog geen redactie heeft doorstaan; een verhaal dat ruw is en ongetwijfeld vol fouten. En natuurlijk bedenk je je ondertussen dat je die ene scène anders had moeten schrijven en dat ergens aan het einde een plot hole zit die je over het hoofd had gezien.

Stiekem schaam je je ervoor, want je weet dat je proeflezer die fouten gaat zien en je wacht angstig en nerveus totdat er een reactie komt. Wat als iemand het verhaal slecht vindt? Wat als hij/zij die ene scène die zo persoonlijk is en zo moeilijk was om te schrijven, slap of stom vindt? Duizenden twijfels spoken door je hoofd, totdat je eindelijk een mailtje krijgt.

Misselijk door de zenuwen open je het Word document en lees je de opmerkingen door. Sommige kritiekpunten komen hard aan en andere had je voorzien. Het is een zenuwslopend proces en iets wat het een klein beetje minder stressvol kan maken, zijn luchtige grapjes tussendoor. En daar heb ik gelukkig genoeg van gekregen! Grapjes breken even de spanning en het zijn opmerkingen waar ik persoonlijk ook naar uitkijk, te midden van alle kritiek en emotionele reacties.

Ik zal hieronder een paar reacties delen waardoor ik in een deuk heb gelegen.

Voorbeeld 7:

“Oehh, Kazuto gaat positiever denken :D” *later op de pagina* “Aaaannd it’s gone”

– Heather

Voorbeeld 8:

“Zijn keel gloeide oranjerood en wilde vlammen vielen neer op de man.”

– Boek 2

“Ongeveer hoe mijn wekker voelt op zaterdagochtend”

– Heather

“That’s one way to wake a man up”

– Tycho

Voorbeeld 9:

‘Kom op, het wordt spannend!’ X glimlachte bemoedigend. ‘Hierna heb je geweldige verhalen om te vertellen aan de rest.’

– Boek 2

“Ik bij reenactment, kid you not. “Oh fuck deze gasten gaan me helemaal de grond inslaan” — “Daar stond ik dan, omringd door 5 ridders.””

– Heather

Voorbeeld 10:

“Ik heb iets gehoord over een theaterstuk waarin een groep mensen probeert twee gouden kersen uit een drakenpaleis te stelen.”

– Boek 2

“Tja, soms heb je gewoon heel veel zin in kersen XD”

– Tycho

Voorbeeld 11:

X wierp de keizer (Y) slechts een norse blik toe.”

– Boek 2

Y besloot ‘m niet te vangen. Daar was hij te keizerlijk voor. X’s norse blik rolde onder een tafeltje uit het zicht.”

– Heather

Afsluitend wil ik deze post graag gebruiken om Heather, Kim en Tycho te bedanken voor hun feedback (en de grapjes, haha). Dank jullie wel dat jullie tijd hebben vrijgemaakt hiervoor en dat jullie me hebben geholpen dit verhaal te verbeteren. Jullie zijn fantastisch! 😀

Een beetje schaamteloze promotie

Zoals ik al zei, mijn proeflezers zijn zelf ook auteurs en hun boeken zijn super leuk! Ik zal van alle drie de titels geven van hun huidige publicaties. Meer informatie over de boeken is te vinden op hun websites.

Kim ten Tusscher: Hydrhaga (standalone); Gebonden in duister, Verbroken in schemer, Geboren in licht (a.k.a. de Lilith-trilogie); Jager, Prooi (een tweeluik in dezelfde wereld als de Lilith-trilogie); Bloed, Macht, Vuur deel 1 and deel 2, Blind and Storm deel 1and deel 2 (allemaal onderdeel van De Vertellingen van de ondergang, ook in de wereld van de Lilith-trilogie)

Heather Bouman (pseudoniem H.M.C. Knight): IJzer in vuur and Schaduw zonder licht van de R-Evolutie-series

Tycho Scholten: Verloren wereld and Verloren zoons van de Pangaea-series

2 thoughts on “#4. Proeflezers

  1. Leuk blog Kirsten😊

Leave a Reply

en_USEnglish
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close